MEFANET logo
MEFANET GAMES logo
 

Akutní laryngitida u dětí

Autor: MUDr. Hana Harazim, Michaela Knollová

Instituce: Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Lékařská disciplína: Akutní medicína

Klíčová slova: laryngitida | epiglotitida | pediatrie

Vzdělávací úroveň: Základní úroveň | Pokročilá úroveň

Dětský věk je charakteristický výskytem velkého množství infekčních onemocnění a některé z nich mohou malého patienta i ohrozit na životě. Výskyt obávané akutní epiglotitidy u dětí se podařilo snížit zavedením očkování proti Haemofillus influenzae B a proto se daleko častěji setkáte s obstrukcí horních dýchacích cest způsobenou akutní laryngitidou. Začíná náhle z plného zdraví nebo navazuje na katar horních cest dýchacích. Nejčastěji se objevuje v noci ve formě záchvatovité inspirační dušnosti s inspiračním stridorem. Jak v této nelehké klinické situaci postupovat se  dozvíte v našem algoritmu.


Přejít na
akutne.cz

Recenze

V urgentní péči o dětského pacienta není mnoho tak obávaných situací, jakou je akutní zánět hrtanu. Každá pomůcka, která zejména lékařům nezvyklým pracovat s dětmi v kritickém stavu, usnadní rozhodování, je nesmírně cenná. Předložený výukový algoritmus „Akutní laryngitis u dětí“ takovou pomůckou nepochybně je. Přesvědčivě popisuje základní příznaky akutní laryngitidy, jejich gradaci a léčbu. Je velmi dobře, že v několika místech autoři zmínili diferenciální diagnostiku s neméně obávanou družkou laryngitidy – sufokující epiglotitidou. Z algoritmu také vyplývá jednoznačná snaha oddálit urgentní endotracheální intubaci až do standardních podmínek zdravotnického zařízení.
Jsem si jist, že ten, kdo si v klidu a několikrát projde interaktivní algoritmus „Akutní laryngitis u dětí“, poučí se z chybných odpovědí a vštípí si správné postupy, zvládne v terénu akutní laryngitidu dětského pacienta v klidu a s jistotou.

publikováno: 25. 6. 2014 | poslední úpravy: 13. 5. 2019