MEFANET logo
MEFANET GAMES logo
 

Synkopa

Autor: MUDr. Ivana Bártíková, Zuzana Markuseková

Instituce: Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Lékařská disciplína: Akutní medicína

Klíčová slova: synkopa | bezvědomí | ortostatická hypotenze | somnolence

Vzdělávací úroveň: Základní úroveň | Pokročilá úroveň

Synkopa je příznak označující krátkodobou ztrátu vědomí a posturálního tonu. Může se objevovat u lidí bez organického postižení kardiovaskulárního aparátu, ale může být průvodním jevem mnoha různě závažných onemocnění. Diagnostika synkopy je velmi obtížná, hlavní důraz spočívá v důkladné anamnéze a fyzikálním vyšetření, literární zdroje uvádějí, že samotná anamnéza vede k určující diagnóze až ve 25-35 %, nebo alespoň k indikaci dalších vyšetřovacích metod.


Přejít na
akutne.cz

Recenze

Synkopa je příznak označující krátkodobou ztrátu vědomí a posturálního tonu. Může se objevovat u lidí bez organického postižení kardiovaskulárního aparátu, ale může být průvodním jevem mnoha různě závažných onemocnění. Diagnostika synkopy je velmi obtížná, hlavní důraz spočívá v důkladné anamnéze a fyzikálním vyšetření , literární zdroje uvádějí, že samotná anamnéza vede k určující diagnóze až ve 25-35%, nebo alespoň k indikaci dalších vyšetřovacích metod.

Diagnostický algoritmus je velmi velmi pěkně zpracován, popisuje krok za krokem postup v laické péči o pacienta, který prodělal synkopu. Klade důraz nejen na zajištění vitálních funkcí pacienta, ale i rozbor situace, která k synkopě vedla, což pak zdravotníkům velmi usnadní další diagnosticko-terapeutický postup.

publikováno: 23. 12. 2011 | poslední úpravy: 15. 5. 2019