MEFANET logo
MEFANET GAMES logo
 

Resuscitace těhotné

Autor: MUDr. Martina Kosinová, Patrícia Bartolenová, Michaela Cipovová

Instituce: Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Lékařská disciplína: Akutní medicína

Klíčová slova: srdeční zástava | resuscitace | těhotenství | emergentní císařský řez

Vzdělávací úroveň: Základní úroveň | Pokročilá úroveň

I když se srdeční zástava u těhotné ženy vyskytuje vzácně, je to situace pro každého lékaře velmi nepříjemná. Příčinou může být například srdeční selhání, krvácení, poruchy koagulace nebo trauma. V následujícím algoritmu si vyzkoušíte základní i rozšířenou resuscitaci rodičky s důrazem na specifika resuscitace těhotné ženy dle doporučených postupů.


Přejít na
akutne.cz

Recenze

Příhoda – vlastně komentovaná kazuistika náhlé srdeční zástavy u rodičky na porodním sále - je lokalizována do vybaveného prostředí po stránce personální, technické  i materiální – do prognosticky poměrně příznivé situace, pokud bude extrémní situace pohotově a i logisticky správně zvládnuta. Úkoly jsou sevřené, vymezené a jsou v úrovni kvalitního řešení v porovnání s charakteristickými pochybeními, doprovázejícími nekoordinovaný spěch a odborný chaos.
Takto předložená kazuistika je vysoce komplexní. Má kromě naučené běžné základní KPR i svou logistiku a v ní i priority: není totiž jeho úkolem jen zahájit ihned KPR, jak se ji všichni povinně učíme, ale současně rychle aktivovat další přítomné a poté se adept musí disciplinovaně začlenit do role, která mu přísluší – bude určena.
Ukazuje na nutné znalosti a podporuje vytvoření schopností, jak je v nečekané, extrémní a specifické situaci uplatnit okamžitě i v navazující klinické trajektorii.
Algoritmus, jeho prezentace i MCQ navazujících kroků je podle mého recenzního názoru správně přizpůsobeno soudobým požadavkům KPR 2015.
 

publikováno: 13. 4. 2016 | poslední úpravy: 21. 10. 2019