MEFANET logo
MEFANET GAMES logo
 

Resuscitace novorozence

Autor: MUDr. Petr Štourač, Ph.D., MUDr. Ľubomíra Longauerová, Terezie Lásková, Hana Pulkrábková

Instituce: Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Lékařská disciplína: Akutní medicína

Klíčová slova: novorozenec | resuscitace | poporodní ošetření

Vzdělávací úroveň: Základní úroveň | Pokročilá úroveň

Každé těhotenství nemusí končit porodem plodu v termínu. Během těhotenství se mohou objevit komplikace, v jejichž důsledku je indikován předčasný porod. Jedna z těchto komplikací může být hypoxie plodu z různých příčin. V tomto případě končí předčasný porod vybavením hypoxického dítěte s nedostatečným Apgar skóre. V algoritmu s názvem „Resuscitace novorozence“ si můžete vyzkoušet jak v takové situaci postupovat.


Přejít na
akutne.cz

Recenze

Algoritmus v několika krocích poměrně velmi přesně definuje zásady novorozenecké resuscitace. Přehlednost, stručnost a jednoduchost je zárukou, že algoritmus vejde snadno do rutinního použití, protože zvláště v těchto vypjatých situacích záleží na snadné zapamatovatelnosti důležitých zásad resuscitace novorozence. Obecně platí že, četnost diagnostických a terapeutických výkonů přímo ovlivňuje schopnost adekvátně zasáhnout.
V případě novorozenecké resuscitace tento algoritmus určitě přispěje ke kvalitnímu provádění život zachraňujících opatření a hlavně adekvátního zabezpečení novorozenců před transportem do specializovaného centra. Velmi oceňuji také didaktickou propracovanost algoritmu s vizualizací, která je významnou výhodou.

publikováno: 25. 6. 2014 | poslední úpravy: 18. 6. 2019