MEFANET logo
MEFANET GAMES logo
 

Deprese

Autor: MUDr. Richard Barteček, Ph.D., Mgr. Lenka Šnajdrová, Ph.D.

Instituce: Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Lékařská disciplína: Psychiatrie, psychologie, sexuologie

Klíčová slova: deprese | psychiatrie | pláč

Vzdělávací úroveň: Základní úroveň

Imaginární případ depresivní pacientky zahrnuje péči o pacientku od prvního kontaktu v prostředí krizového centra až k propuštění pacientky nebo k neúspěchu terapie. V kazuistice student v určitém bodě přijde k místu, kde mu bude nabídnuto několik terapeutických alternativ. Každá intervence představuje zhruba 1- až 2-týdenní terapeutický pokus. Pro zjednodušení nejsou uvedeny dávky užívané medikace. Stejné intervence lze opakovat, a to i několikrát za sebou.


42letá žena je v podvečerních hodinách přivedena na Krizové centrum Psychiatrické kliniky manželem po předchozím telefonickém avízu, že se jedná o pacientku „s depresí“.

Pacientka je během pohovoru depresivního vzezření. Na otázky odpovídá adekvátně, značně rozvitě. Příležitostně pláče. 

Pacientka sděluje, že se její stav zhoršuje v průběhu posledního měsíce. V úvodu stály potíže v zaměstnání. Pacientka pracuje jako konstruktérka v soukromé firmě. Zaměstnavatel po ní chtěl, aby kromě práce, kterou doposud prováděla, začala také přebírat některé úkoly obchodního úseku. To vše ale bez adekvátního finančního ohodnocení. Pacientka navíc obchodním záležitostem nerozumí – není to v její erudici. Pochopitelně došlo během práce k několika omylům, za které jí vedoucí veřejně kritizoval. Pacientka popisuje, že v reakci na se začala ve zvýšené míře obávat další své chyby. V práci začala cítit úzkost. Nad pracovními záležitostmi začala přemýšlet rovněž doma. Její nálada se zhoršila. Přestaly jí bavit její záliby. Kvůli obavným myšlenkám se pacientka hůře soustředí. Všimla si, že i práci, kterou předtím zvládala, nyní nezastane adekvátně. Všiml si toho i manžel – zejména u domácích prací.

Pacientka se cítí se méněcenná, jednak kvůli tomu, že nezvládla nové pracovní úkoly, ale také kvůli tomu, že dle ní zanedbává péči o rodinu. Vyčítá si, že je „neschopná“. V noci se opakovaně budí a již nemůže usnout. Nechutná jí jídlo, za poslední měsíc zhubla asi 5 kg. Stále cítí napětí, nedokáže se uvolnit. Cítí se stále unavená. Sebevražedné myšlenky pacientka neguje, ale již jí napadlo, že kdyby umřela, tak by se možná „mnohé vyřešilo“. Sama by si ale nedokázala nic udělat kvůli rodině.

Přejít na
ol.mefanet.cz

publikováno: 16. 7. 2014 | poslední úpravy: 16. 1. 2015